שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 83037
שמעתי שאין משיבין את הארי אחר מיתה , כלומר על רב שנפטר אין לחלוק ? ואיך מצינו שיש חולקים ?
תשובה
מקור הדבר הוא במסכת גיטין פ״ג , א. שלאחר פטירתו של רבי אליעזר הגדול שהיה ענק שבדור בתורה והמשילוהו למשה רבנו , ואת האבן שישב עליה להר סיני כנזכר במדרש רבה שיר השירים א, ג . ועוד מקומות . והתאספו תלמידיו הגדולים רבי יוסי הגלילי , רבי טרפון , רבי אלעזר בן עזריה , ורבי עקיבא . וכל אחד הזכיר הלכה בשמו וגם הקשה עליה . נענה רבי יהושע ואמר אין משיבין את הארי לאחר מיתה .
וכן הוא בתלמוד ירושלמי גיטין ט , א . ופירש רש״י שאם היה בחיים היה משיב לכם תשובה . וכתבו הפוסקים שאין אומרים כלל זה אלא בגדול שבגדולים בדורות הראשונים , אך לא בדורות שמהשלחן ערוך והלאה , שאם אין אתה אומר כן אספנו ידינו מהתורה ומחידושיה חס ושלום, ולא נוכל לשאול, או להקשות, או לברר, שום הלכה, ואיך מצינו גאוני ארץ חיברו ספרים ונשאו ונתנו בדברי הקודמים אליהם .
ומורנו רבי שלמה לניאדו ז"ל כתב בשו"ת מהר"ש לניאדו החדשות סימן ז, כי מצינו לגאוני עולם שחלקו על גדולים שהיו כאריות לפניהם ולא חששו מפני אין משיבין , ולא אמרו כן אלא כשאין מי שערער על דבריו .
וראה למרן רבנו יוסף קארו ז"ל בבית יוסף אורח חיים סימן כ"ה שהביא דברי מהר"י בן חביב שכתב לברך שתי ברכות על זוג התפילין , וכתב שאפילו שאין משיבין את הארי לאחר מיתה, בענין זה של חשש ברכה לבטלה יש לי מקום לכתוב דברי.
וכתב מורנו הרב חיים פלאגי ז"ל בצוואה מחיים עמוד כ"ד והעתיק דבריו רבנו בהקדמת יביע אומר, שאם נראה לאיזה חכם מבין איזה קושיה וכותב הדברים באמת וביושר ובענווה ללא קינטור אין בזה חשש, כי האמת יותר אהובה , וגם כשהמחבר בעולם האמת ניחא לו לנפטר שישיבו על דבריו אם חלילה יש בהם טעות או חסרון, כי עולם הבא נקרא עלמא דקשוט. זכותם תגן עלינו תמיד.
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א