שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שאלה - 83015
מה המקור שבן יכול לזכות את אביו בעולם האמת ? והאם אדם יכול לסמוך על כך שבנו יעזור לו בעולם האמת וזה תופס ? ומדוע ?
תשובה
המקור במסכת סנהדרין קד , א . ברא מזכה אבא . יאשיהו המלך מזכה את אמון אביו ומצילו מגיהינם , ואין חזקיהו מציל מנשה בנו , וכן אין אברהם מציל את ישמעאל בנו , דכתיב ואין מידי מציל . וכתב בספר חסידים סימן תתשע״א ״כך אמר הקב״ה ברא מזכה אבא כגון שהאב חוטא , ונותן את בנו ללמוד תורה ומעשים טובים , הואיל ועל ידי האב זכה הבן , ברא מזכה אבא , ואם האבות ציוו לבנים לעשות דברים לאחר מותם , הרי כשעשו הבנים כאילו יעשו האבות . ואם שתק בעולם הזה ולא ביקש גם לא יבקש לעתיד עד כאן דבריו . כלומר לא יועיל רק אם הדריכו או ציווהו .
ורבנו יהושע אבן שועייב פרשת שמיני הביא ראיה מהמדרש שבני אהרן כיפרו על אהרן אביהם . ורבנו מש חיים לוצאטו במסילת ישרים פרק ד כתב שזה אחד מהנהגות החסד של הבורא עם יצוריו שהבן יעזור לאביו .
אמנם בשו״ת הרשב״א חלק ה סימן מ״ט רוח אחרת עמו , והוא כי הקשה והא קיימא לך במסכת עבודה זרה ג , מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת , ואיך הבן יזכה את אביו , כשהאב לא עשה מעשים טובים ? והשיב כי השכר מחולק לשנים בעולם הזה וזה מצד ההורים שהביאו את הגוף , והחלק. השני בעולם הבא מצד הקב״ה שנתן הנשמה , ושם הוא עולם הנשמות . והבן אמנם הוא מגופו של האב ולא מנפשו , מכל מקום הוא עטוף ומסובב בנפש אביו , ולכן הבן חייב בכבוד אביו , ואם הוליד בן צדיק זה מצד נפשו הטהורה ומסיבובו ועטיפתו הוא עובד אלקים , וזה טעם שאברהם אבינו ביקש בן עובד השם ולא שיהיה יורש נחלתו ורכושו . וכשהבן עובד השם נראה כאילו האב עובד , והוא כאילו בחיים .
אך מה שאמרו מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת הוא מה שיעשה האדם בעצמו בחייו בעולם הזה , כי כאן המעשה ושם התגמול , חוץ מהבן שהוא מסובב בנפש אביו . נמצא דעת ספר חסידים שהדבר יועיל דוקא אם האב חינך נכון את בנו , או שציווה אותו לעשות מעשים טובים , אך לסברת הרשב״א עצם היות הבן צדיק מורה על נפש אביו שנתן בו טהרה ויועיל לו .
ועיין בשו״ת מהר״ם חלאווה ז״ל סימן י״ז שכתב שהבן מציל את אביו במקצת ומיקל ענשו כיון שנטע בן צדיק כאן בעולם הזה , אבל אדם אחר אין לו דרך להצילו במה שיעשה בשבילו . וכן כתב בשו״ת בנימין זאב סימן ר״א כיון שיצא מהאב זרע קדוש יועיל לו קדיש ולא לשאר קרובים . גם בשו״ת שאילת יעב״ץ חלק א סימן ע״ ד כתב שיכול להקל דינו בעולם האמת . ועיין בשו״ת האלף לך שלמה אורח חיים סימן ס״א , ובשו״ת יהודה יעלה חלק א יורה דעה סימן רי״ז כתב שגם כשהאב רשע יש תועלת כשהבן מזכירו .
ועיין בשו״ת תורה לשמה סימן תי״ב שכתב כי עיקר הקדיש הוא לבן ולא לאחר , ויש להסס בזה להביא אדם אחר שיאמר בשבילו . ועיין בספר קול דודי עמוד י"א שכתב שאיל לאב לסמוך על בנו , ויתרשל מללמוד תורה ולעסוק במצוות , ולסמוך על בניו שיעזרו לו אחר כך , כי מי יודע אולי מעשה אבות יעשו בנים ולא יהיה מי שיזכהו לעולם הבא , ועל זה הליצו הפסוק מהר המלט על נפשך את תבט אחריך, היינו אל תסמוך על בניך אחריך.
שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה
לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א
שלוש מאות תשובות אחרונות
תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט
חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א