שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 242552

לכבוד מעלת מורנו הרב שליט"א, האם נכון לומר "צהריים טובים", "ערב טוב", וכן "יום טוב" ? כי שה נראה שהתחיל בשנים האחרונות,

תשובה

במקורות יש לנו אמירת שלום, כי בתלמוד ברכות נ"ד, א. "והתקינו שיהא אדם שואל את שלום חברו בשם, שנאמר והנה בעז בא מבית לחם ויאמר לקוצרים, השם עמכם, ויאמרו לו, יברכך השם". ופירש רש"י "בשמו של הקדוש ברוך הוא, ולא אמרינן מזלזל הוא בכבודו של מקום בשביל כבוד הבריות להוציא שם שמים עליו, ולמדו מבעז שאמר ה' עמכם, ומן המלאך שאמר לגדעון ה' עמך גבור החיל".

ולמעשה בתקופת המשנה תיקנו לומר לחבירו "שלום". על שם הפסוק שופטים ו, כ"ד. "ויקרא לו השם שלום". ולכן אין להשכים לבית חבירו בבוקר ולומר לו שלום, כנזכר במסכת ברכות יד, א. "אמר רב, כל הנותן שלום לחבירו קודם שיתפלל כאילו עשאו במה, שנאמר חדלו לכם מן האדם אשר נשמה באפו כי במה נחשב הוא, אל תקרי במה אלא במה". ולכן נהגו בבוקר לברך חבירו בברכת "בוקר טוב". או בלשון חז"ל "צפרא טבא".
ולכן לעצם שאלתך, רק קודם תפילת שחרית אין לומר שלום, אלא צפרא טבא. אך במשך היום והלילה יאמר "שלום" שהוא שמו של השם יתברך. רק במי שאינו שומר שבת לא אומרים לו שלום כפי האמור בהלכה.
אך אמירת יום טוב, הוא שייך לחגים הקדושים, וכן ערב טוב שייך לזמן בין השמשות, ערב מלשון מעורב, וכבר אנחנו חצי שעה קודם עלות השחר, מה מקום לכך.

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א