שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי

שאל את הרב - תשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שאלה - 241876

לכבוד הרב הגאון מוצפי היקר, יוצא לי הרבה לנסוע בכבישי הארץ. ואני רואה בצידי הדרכים רכבים תקועים, או מטענים חורגים שנפלו, האם יש לי מצווה אם אני מזהיר בתוכנת וויז ומדווח על התקלות?

תשובה

מצווה רבה מאוד ויש בזה מצווה מהתורה שנאמר "לא לעמוד על דם רעך", ודרשו רבותינו הן הצלת חיי אדם, הן הצלת רכוש, או מניעת תקלה, וכמבואר בפוסקים.
והנביא ישעיה בספר הנביאים שלו [פרק נז, י"ד] התנבא "וְאָמַר סֹלּוּ סֹלּוּ פַּנּוּ דָרֶךְ הָרִימוּ מִכְשׁוֹל מִדֶּרֶךְ עַמִּי".
ועיין סנהדרין ע"ג, א. ספרא קדושים ב, פרק ד, אות ח. ספרי פיסקא פ"ט, ט ועוד. וראה בהרמב"ם ז"ל הלכותץ רוצח ושמירת נפש פרק א, הלכה י"ד דברי להבות אש.
"כל היכול להציל ולא הציל עובר על [ויקרא י"ט ט"ז] לא תעמוד על דם רעך, וכן הרואה את חבירו טובע בים או ליסטים באים עליו או חיה רעה באה עליו ויכול להצילו הוא בעצמו או שישכור אחרים להצילו ולא הציל, או ששמע גוים או מוסרים מחשבים עליו רעה או טומנין לו פח ולא גלה אוזן חבירו והודיעו, או שידע בגוי או באנס שהוא קובל על חבירו ויכול לפייסו בגלל חבירו ולהסיר מה שבלבו ולא פייסו, וכל כיוצא בדברים אלו, העושה אותם עובר על לא תעמוד על דם רעך".

שאלה הבאה
שאלה קודמת
דלג לשאלה אחרונה

לחצו כאן לחיפוש במאגר השאלות והתשובות מפי הרב הגאון בן ציון מוצפי שליט"א

שלוש מאות תשובות אחרונות

תוכנת דורש ציון - מאגר התשובות של הרה"ג בן ציון מוצפי למחשב האישי ללא צורך באינטרנט

חזרה לדף הבית באתר דורש ציון - הרב בן ציון מוצפי שליט"א